😨 DESPRE CÂINII DE STÂNĂ🐺 – realul pericol pe munte
(extras din noua carte):

Să vă povestesc o pățanie de-a mea.

Deși nu este indicat să mergi singur pe munte, eu o mai fac câteodată, mai ales când simt nevoia să petrec timp doar cu mine însumi pentru a-mi încărca bateriile sau pentru a-mi analiza frământările.

În același timp, când sunt singur, sunt mult mai concentrat și atent la traseu decât aș fi în eventuala tovărășie a unui drag prieten.

Testam așadar un traseu în Munții Rodnei. Am luat trenul până în localitatea Romuli, am urcat spre vârful Bătrâna, iar de-acolo urma să ating în aceeași zi și vârful Pietrosul Rodnei și să stau cu cortul la lacul Iezer.

Apropo, traseul este foarte lung și nu aș fi reușit să îl parcurg într-o singură zi dacă nu făceam autostopul (m-a luat cineva cu mașina prin pădure până mai sus, sunt mulți kilometri de drum practicabil și cu mașina) și dacă nu eram singur. Când sunt singur merg mai repede, în ritmul meu. Plus că și vremea a ținut cu mine.

Buun. Și-am plecat singurel pe traseu, era prima dată când mergeam în Munții Rodnei. Aveam un prieten care cunoștea zona și cu ajutorul lui mi-am făcut un itinerariu pentru următoarele trei zile.

M-a surprins când s-a mirat că merg singur. Poate i s-o părea lui ciudat să mergi singur, mi-am spus. Nu m-am gândit că s-a mirat tocmai din cauza eventualelor pericole. Respectiv câinii de la stână. Mulți chiar, dar aveam să descopăr pe pielea mea. La propriu.

Și merg eu pe traseu, voinicește. Uimit de cât de multă frumusețe poate să existe. Abia așteptam să descopăr și Maramureșul, eram fiert. Instinctiv mi-am luat cu mine două bețe din pădure cu ajutorul cărora mergeam, cam cum merg oamenii bătrâni.

În curând aveam să ies în gol alpin și e mai bine cu bețe la tine decât fără bețe. Ajung în vf Bătrâna (1710 m) și aud în depărtare lătrat de câine. Mă uit de unde vine și se vedea undeva departe o turmă de oi. Era clar. Erau câini de la stână. Și erau în direcția traseului meu.

Mai avusesem în trecut experiențe cu câinii de stână, nu m-am lăsat descurajat deci. Și merg înainte. Între timp, turma cu oi trecuse versantul, moment în care respir ușurat. Până când mi-a sărit inima și îmi ies înainte două namile de câini. Foarte hotărâți pe ei, veneau spre mine cu o determinare îngrijorătoare.

Știam că înapoi nu mă mai întorc, trebuia doar să îi depășesc și să ne vedem fiecare de treabă. Părea un plan bun. Dar ce te faci când nu merge cu cuțu-cuțu?

Confruntarea

Învățasem la cursul de vocabular montan că dacă ești nevoit să înfrunți câinii de la stână să le vorbești tare și autoritar, cam cum li s-ar adresa ciobanul lor. Și am început să urlu efectiv după ei: La oi! La oi, mă! N-auzi?

După mai multe insistențe reușisem să descurajez pe unul dintre ei, făcându-l să plece, spre satisfacția mea. Acum mai rămânea doar unul. Era între mine și el. Și deja o luam personal. Nenorocitul nu voia să se miște nicicum din loc. Stătea țapăn. Ba mai mult, dacă făceam un pas, era cu coada sus, pregătit de atac.

Poteca era largă, aveam pe unde să îl ocolesc. Zis și făcut. La cel dintâi pas, i-am văzut efectiv dinții și botul încrețit de turbare și determinare. Clipă în care, mi-au sărit și mie dracii și eram dispus să îl înfrunt indiferent de situație și ce avea să urmeze după.

Nu mai era demult frică. Ceea ce simțeam acum în tot corpul era furie. Eram turbat și mi-au sărit dracii. Pentru moment, creierul meu reptilian îmi pompase adrenalină și cortizol suficient încât să izbăvesc din această confruntare. 
– FRAGMENT DIN CARTE, DESPRE CÂINII DE LA STÂNĂ, CONTINUAREA ÎN CARTE

Tu ce părere ai despre câinii de stână? Ai vreo pățanie de împărtășit? Lasă un comentariu mai jos

P.S.: Cartea: Ingrediente pentru o drumeție reușită, va fi disponibilă începând cu data de 25 Noiembrie

 
ABONEAZĂ-TE LA DRUMEȚII !
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Acum primești și Ghidul de Supraviețuire din care vei învăța cum să te adaptezi în natură cu resurse limitate, ce faci dacă vine ursu' și mai multe învățăminte 🙂
Fii la curent cu toate drumețiile mele 🙂
😨 DESPRE CÂINII DE STÂNĂ🐺 – realul pericol pe munte
Dacă vrei să îți inviți și prietenii la munte, da-i un share 🙂
Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *